< terug

We zijn dan ook vrij snel door de opleidingsniveaus gegaan.

In het 4e jaar begon ze af en toe wat onzekerheid bij het uitsturen te tonen, vooral bij het water, maar dat werd dan meestal overwonnen door er wat meer druk op te zetten. In de trainingen met verschillende groepen heb ik er alles aan gedaan om die onzekerheid eruit te krijgen, er vooraf veel met de trainers over gesproken, maar een echte oplossing niet gevonden. Wel is gebleken dat meer druk erop zetten uiteindelijk averechts werkte! Marly is ook een ‘zacht’ hondje!

In 2014 diverse MAP-A diploma’s behaald, waarvan 2 als eerste. Dus........... een uitnodiging voor de NIMROD gekregen en ondanks dat Marly ook in enkele MAP proeven die onzekerheid bij het water weer toonde, toch besloten de uitnodiging aan te nemen, terwijl het voor de hand lag dat er in Friesland veel water in de proeven verwerkt zou worden.      

Op de Nimrod heeft ze dus inderdaad weer een aantal weigeringen bij het water gehad, waardoor we zeker 1 apport gemist hebben, en waarbij het bij enkele proeven erg moeizaam verliep en veel punten heeft gekost.

Het probleem bleef mij ook na de Nimrod achtervolgen, in versterkte mate zelfs. En er natuurlijk met diverse hondenvrienden over gesproken. Een van hen heeft mij toen geadviseerd eens contact met Joachim te zoeken (ik kende hem totaal niet).

Joachim heeft me ervan overtuigd dat het probleem, ook bij deze al wat oudere en ervaren hond, op te lossen was en na een zeer uitgebreide ‘intake’ heb ik toen besloten  om het door Joachim voorgestelde traject aan te gaan, ondanks mijn bedenkingen die ik tot dan altijd had ten aanzien van het gebruik van de E-collar.

Joachim heeft Marly eerst een conditioneringsprogramma laten doorlopen in korte sessies. Dat begon met de ‘force fetch’, gevolgd door een aantal sessies waarin Marly de ‘push vooruit’ werd aangeleerd. Dit alles speelde zich af op het droge,  stapels met dummy’s en met steeds groter wordende afstanden.

Na een tiental sessies begon ik me af te vragen wanneer we nu eens met het water zouden beginnen, want daar lag immers het probleem. Wees gerust, zei Joachim dan, dat komt goed.

En ja, een paar weken erna gingen we naar het water, waar Marly dus weer een stapel dummy’s, maar nu aan de overkant, moest ophalen. Intussen moest ik haar zelf inzetten, en ze heeft toen een keer een correctie moeten incasseren, vervolgens gingen die andere tien dummy’s  perfect.

De daaropvolgende sessie gingen we naar vreemd water, zo’n 30 meter breed, waar ik Marly blind moest oversturen. Toen ik haar op zo’n 3 meter van de waterkant neerzette, ging ze uit zichzelf al bijna een meter voor me zitten en ik hoefde maar een kik te geven en ze ging vlot over.

Ik wist niet wat ik meemaakte...................

Vanaf dat moment  ben ik op advies van Joachim, zelf  verder gegaan met veel over water sturen op zoveel mogelijk nieuwe plekken, met een band om, die ik echter sporadisch nog heb gebruikt.

En nog steeds, ik weet niet wat ik meemaak........................ en ik hoef geen overmatige druk meer op Marly te zetten. Geeft mij een erg goed gevoel en ik ga met veel meer vertrouwen nieuwe proeven tegemoet.

En Marly...............werkt nog steeds met  dezelfde will to please en dezelfde passie als voorheen!


Dank je wel Joachim!

Herman


< terug