< terug

Wanhopig werden we ervan! Onze tweede Border Collie Maeghan bleek, vanaf een maand of 4, een overdreven neiging tot hoeden te hebben en dat uitte zich in het achterna zitten van alles wat kan bewegen: rennende kinderen, joggers, fietsers, trac-toren, auto’s, vrachtwagens... Tijdens het achterna rennen, hapte ze naar enkels, kuiten en (de kleine kinderen) billen.

Steeds vaker kreeg ik ruzie met geschrokken ouders, hardlopers, fietsers en ook gewoon omstanders: “Als u weet dat uw hond vals is, waarom laat u hem dan loslopen?”. Wat kon ik daarop zeggen? Steeds on-rustiger en nerveuzer liep ik tijdens het wandelen te spieden naar iets wat Maeghans aandacht zou kun-nen trekken. Ik ging naar kleine uitlaatplekken waar ik overzicht had. Als ik kinderstemmen hoorde, lijnde ik haar direct aan. Wandelen werd iets waar ik tegenop begon te zien. Maar een Border Collie (of welk ander hondenras dan ook) altijd aan de lijn houden is een-voudigweg geen optie!

Op een gegeven dag, Maeghan was ongeveer an-derhalf jaar, had ik ’s ochtends ruzie met een jogger, naar wiens benen Maeghan had gehapt en ’s mid-dags kwam ze bijna onder een auto omdat ze een fietser achterna liep. Toen wist ik dat ik een oplossing moest zoeken en die vond ik in Joachim van Beek op het internet. Het was het nogal wat: mijn hond 2 weken (!) ergens heenbrengen om te worden herop-gevoed. En met een elektronische halsband? Is dat niet zielig?

De uitleg van Joachim van Beek overtuigde mij. Ook omdat ik vond dat ik geen keus had...

Na die twee weken kwam ik heel benieuwd maar ook sceptisch Maeghan ophalen. Joachim nam mij en Maeghan mee naar een drukke weg met veel auto’s en fietsers. Daar liet hij Maeghan los... de hond liep voor ons uit, keurig gehoorzamend als Joachim riep en... ze sloeg totaal geen acht op de auto’s en fiet-sers! Ik wist niet wat ik zag!

Maeghan is nu 9 en we hebben nu dus al 8 jaar een fijne, gehoorzame hond aan haar! Tot op de dag van vandaag zijn we Joachim dankbaar voor zijn liefde-volle en ter zake kundige opvoeding van onze hond.

Erzja Crans-Boomstra


< terug